Background

New build of Eastern Beach house

The brief for this new home was to create a family hub, where the client’s children and grandchildren would be encouraged to come and stay on a regular basis. The house is conceived as a simple timber box, supported on a number of precast concrete walls that define the living and service spaces to the ground floor.

The lower level living areas are suspended above the ground on a concrete platform, elevated to provide views out across the road frontage to the beach. Floor-to-ceiling glass walls provide the ultimate connection to the outdoors, with the rear of the house opening to a private walled garden, containing a pool and orchard.

Background

The upper level contains the bedrooms, bathrooms, and a second living area; its facade deconstructed to reduce the perception of a single continuous mass to the streetscape, while at the same time maintaining a sense of the basic form.

The resulting timber screen – as well as the modulated glazing patterns beyond – filter both the light and the visual connection between the private areas of the house and the public face of the building, while the decks that have been provided behind the screen encourage a physical interaction between the two.

Background